Е, вече сме на половината път през 2021 г., така че

...
Е, вече сме на половината път през 2021 г., така че
Коментари Харесай

Какво е температура на мократа крушка и как може да ни убие

Е, вече сме на половината път през 2021 година, тъй че в сходство с все една по-притеснителна традиция, Северното полукълбо се топи.

Тъй като арктическият кръг доближава температури от близо 50°C, а невиждана гореща вълна предизвиква стотици смъртни случаи в Канада и Тихия океан в северозападната част на Съединени американски щати, хората виждат една специфичност в резултата на градусите на открито – по този начин наречената „ температура на мокра крушка “.

Или може би сте ставали очевидци на годишния обред на британците да се оплакват какъв брой непоносима горещина е горещата им вълна от 35°C и да се чудите дали „ горещо “ в действителност значи нещо друго в Англия, в сравнение с при нас в България.

Работата е там, че не всяка топлина е идентична и една и съща температура в действителност може да бъде приятна в един град и чисто изтезание в различен. В разговорно изражение може би сте чували хората да приказват за „ сухата горещина “ и „ влажната горещина “ и че едната е по-приятна от другата.

Ако съпоставим това с концентрацията на водна пара, която въздухът евентуално може да съдържа при настоящата температура, получаваме относителната мокрота. Например, в ден с относителна мокрота от 1 % – най-ниската, записана в миналото на Земята – въздухът съдържа само 1 % от водната пара, която евентуално би могъл да съдържа. Но в ден със 100 % относителна мокрота, въздухът е изцяло кондензиран и не може да приема повече вода.

 Wetdryhygrometer

Но това може да бъде огромен проблем, тъй като хората се охлаждат посредством изпотяване: околната топлота изпарява потта от кожата ни и това ни защищава от излишната горещина. Ако относителната мокрота към този момент е близо 100 %, въздухът просто не може да поема повече влага. Съответно потта ни не се изпарява толкоз елементарно и не можем да се охладим. Това прави влажната топлота не просто неприятна, само че и рискова.

„ Физиологично има миг, когато топлината и влажността ще станат не просто неуместни, само че в действителност невъзможни за пригаждане “, споделя Колин Реймънд, водещ създател на изследване за мощната топлота и влагата през 2020 година, пред Американската асоциация за прогрес на науката (AAAS) предходната година. „ Тези условия към този момент се случват и единствено се утежняват. “

Теоретичната човешка граница за температурите на мокрите крушки е 35°C – колкото температурата на човешката кожа. Всяка температура по-горещо от тази и тялото ще стартира да прегрява, даже в случай че му се дават неограничени вода и сянка. За благополучие рядко температурите на Земята доближават тези равнища – рядко, само че не и в никакъв случай. И депресиращо предсказуемата причина, заради която обществените медии сега се подвигат от тази много неразбираема метеорологична метрика, е, че това „ рядко “ събитие в действителност става все по-често с течение на времето. Точно по този начин: изменението на климата безусловно прави планетата нежизнеспособна.

„ Предишни изследвания предвиждат, че това ще се случи след няколко десетилетия, само че тези изследвания същевременно показват и, че се случва тъкмо в този момент “, предизвестява Реймънд в изказване предходната година. „ Периодите, в които тези събития не престават, ще се усилват и областите, които те засягат, ще нарастват в директна връзка с световното стопляне. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР